Вівторок, 14.05.2024, 18:34
Вітаю Вас Гість | RSS

Великоберезнянський ЦПР

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2021 » Червень » 23 » Звіт директора Великоберезнянського ЦПР за 2020 - 2021 навчальний рік
11:59
Звіт директора Великоберезнянського ЦПР за 2020 - 2021 навчальний рік

    Позашкільна освіта є складовою безперервної освіти. ЦПР здійснює свою діяльність згідно з Конституцією України та на підставі законів України „ Про освіту”, „ Про позашкільну освіту”, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства освіти і науки України, інших центральних органів виконавчої влади, рішень та наказів органів місцевого самоврядування.

    Великоберезнянський ЦПР належить  до комунальної власності Великоберезнянської селищної  ради Ужгородського району Закарпатської області є юридичною особою. Фінансування здійснюється з місцевого бюджету.

    Пріоритетні завдання ЦПР:

  • реалізація державної політики у сфері позашкільної освіти;

         забезпечення змістовного дозвілля дітей;

  • формування виховної, творчої, фізично та морально здорової, з глибоко розвиненою  національною свідомістю особистості;
  • глибоке вивчення культурно-історичної спадщини українського народу;
  • забезпечення випереджаючого характеру навчально-виховного процесу у гуртках, вільний розвиток особистості та формування соціально-суспільного досвіду;
  • використання нових сучасних педагогічних методів та інноваційних проектів у вихованні та навчанні;
  • обґрунтування оптимальних педагогічних технологій, що сприяють розширенню можливостей компетентного вибору особистістю життєвого шляху;
  • створення умов для підтримки та розвитку творчої особистості.

Головне завдання – розвиток особистості, надання кожній дитині можливості для життєвого вибору, навчити дитину рухатись у просторі ідей, образів, допомогти виробити цілісний погляд на світ, сформувати повноцінного громадянина держави.

Внутрішні документи, що рекламують діяльність закладу в 2020-2021 навчальному році:

  • Статут Великоберезнянського  центру позашкільної роботи з дітьми та юнацтвом Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області( затверджений рішенням №45 позачергової ІУ сесії УІІ скликання  від 13.01.2021 року;
  • Правила внутрішнього трудового розпорядку на 2020-2021 навчальний рік, затверджені рішенням педагогічної ради №3 від 11 вересня 2020 року
  • План роботи на 2020-2021 навчальний рік затверджені рішенням педагогічної ради №3 від 11 вересня 2020 року
  • Навчальний план затверджений рішенням педагогічної ради №3 від 11 вересня 2020 року
  • Колективний договір між роботодавцем та первинною профспілковою організацією профспілкового комітету трудового колективу Великоберезнянського  центру позашкільної роботи з дітьми та юнацтвом;
  • Освітньою програмою закладу;
  • Перспективний план роботи Великоберезнянського районного центру позашкільної роботи з дітьми та юнацтвом    на 2016-2021 роки.

Протягом навчального року, мною, як директором закладу:

  • здійснювалося керівництво роботою колективу, забезпечувався раціональний добір і розстановка кадрів, створювались умови для підвищення фахового рівня працівників;
  • створювались належні умови для здобуття вихованцями позашкільної освіти.

     Науково-методична проблема над якою працює заклад у 2020-2021 навчальному році:

«Сучасний гурток: проблеми, пошуки, знахідки, перспективи. Як зробити його джерелом якості і натхненної праці вихованців, школою самостійності і творчості».

 

     Науково-методична проблема над якою працює методична студія закладу у 2020 – 2021 навчальному році:

«Самоаналіз власної педагогічної діяльності – шлях до удосконалення професійної майстерності педагогів».

 

    Я, як директор, розпоряджалася в установленому порядку, майном і коштами ЦПР:

  • організовувала виконання кошторису закладу;
  • представляла ЦПР в усіх установах та організаціях і відповідала перед засновником за результати діяльності закладу;
  • проводила контрольно-аналітичну роботу;
  • надавала методичні рекомендації керівникам гуртків, здійснювала внутрішній контроль за роботою педагогів;
  • встановлювала надбавки, доплати, премії працівникам відповідно до законодавства;
  • складала тарифікаційні списки, в яких фіксується: освітній рівень педагогічного працівника. Стаж роботи, тарифікаційний розряд, тижневе навантаження. Розподіл тижневого навантаження здійснюється директорам. З урахуванням можливостей та потреб закладу та погоджується з ПК.
  • сприяла моральному стимулюванню вихованців закладу;
  • формувала сприятливий соціально-психологічний клімат в колективі.

 

    Згідно зі штатним розписом на 2020-2021 навчальний рік у ЦПР працює 15 педагогічних працівників. З числа педагогічних працівників: основних - 7; сумісників - 8; адміністративно - управлінського персоналу - 2. Розстановка педагогів здійснювалась відповідно до фахової освіти працівників.Наш педагогічний колектив складається з творчих, талановитих людей, справжніх професіоналів . Аналіз якісного складу, освітнього рівня, ставлення до виконання професійних обов’язків педагогічних працівників (відповідальність, небайдужість, сумлінність, творчість, любов до своєї роботи) дозволяють зробити висновок про можливість проведення навчально-виховного процесу в ЦПР на високому рівні.

    Методичне забезпечення навчального процесу відбувається відповідно до  Положення про позашкільний навчальний заклад, нормативним вимогам з організації роботи позашкільного навчального закладу.

    В 2020-2021 навчальному році заклад охопив гуртковою роботою 638 учнів шкіл різних ОТГ , які навчалися в 34 гуртках за напрямками позашкільної освіти:

  • туристично-краєзнавчий напрям - 1 гурток, 25 вихованців;
  • художньо-естетичний напрям -  19 гуртків,  353 вихованців;
  • науково-технічний напрямок -  5 гуртків,  110 вихованців;
  • спортивний -  3 гуртки,  45 вихованців;
  • еколого-натуралістичний - 4 гуртки, 72 вихованці;
  • дослідницько-експериментальний - 1 гурток, 18 вихованців;
  • соціально-реабілітаційний -  1 гурток, 15 вихованців.

    ЦПР організував роботу гуртків на базі приміщення закладу, в приміщеннях  закладів освіти ОТГ  (Великоберезнянському ліцеї,  Стричавській гімназії - філії Великоберезнянського ліцею, Забрідській гімназії - філії Великоберезнянського ліцею, Костринському ліцеї, Костевопастільській гімназії - філії Великоберезнянського ліцею, ліцей "ЕРУДИТ" Ведикоберезнянської селищної ради, Жорнавському ліцею) відповідно до укладених угод. Динаміка формування дитячого контингенту стабільна. Результативність роботи гуртків дана в додатку 1 . ЦПР займається організацією і проведенням районних позашкільних свят та заходів.

    Заклад працює за розкладом зручним для дітей. До послуг вихованців навчальні класи та комп'ютерний клас. Найважливішим питанням внутрішнього контролю позашкільного закладу залишається збереження контингенту дітей.

    Приємно спостерігати, що в цьому році значно зросла кількість внутрішніх заходів, в яких взяли участь наші вихованці.

    Під час  їх проведення слід відзначити велику роботу всіх педагогічних працівників закладу.

    Протягом 2020-2021 навчального року вихованці та педпрацівники ЦПР приймали активну участь в дистанційних конкурсах, організованих Київською станцією юних техніків центру науково-технічної творчості, кафедрою образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Івано-Франківського навчально-наукового інституту мистецтв, онлайн виставці-конкурсі «Талановиті! Наполегливі! Успішні!», організованою Міжнародною асоціацією позашкільної освіти, яка знаходиться в місті Київ, дитячим оздоровчо-екологічним центром міста Києва ,  обласних та районних масових заходах. Результативність роботи і участі висвітлюється на сайті закладу. Тут кожен відвідувач може знайти для себе  інформацію про  напрямки роботи позашкільного закладу.

 

                                     Методична робота

  

      Головна мета методичної роботи закладу   – це допомога керівникам гуртків  у реалізації актуальних завдань  розвитку, удосконалення і підвищення їх професійного рівня. Спираючись  на нормативно-інструктивні документи Міністерства освіти і науки України, державні, регіональні та районні програми у галузі позашкільної освіти, вся методична робота Великоберезнянського ЦПР спрямована  на  поглиблення змісту та покращення якості позашкільної освіти, створення належних умов для навчання, виховання та розвитку творчих здібностей дітей та юнацтва, підвищення професійної майстерності педагогічних працівників, ефективність використання інтелектуального потенціалу  керівників гуртків та вихованців.

       Серед основних завдань методичної роботи закладу у 2020-2021 навчальному році  акцентувалась на  таких питаннях:

  • сприяння розвитку самостійної роботи керівників  гуртків з метою безперервного  підвищення його кваліфікації й удосконалення педагогічної майстерності;
  • розвиток педагогічної творчості;
  • формування інтересу керівників гуртків  до сучасних наукових ідей, дослідної роботи;
  • покращення методичної підготовки педагогічних кадрів;
  • розвиток аналітичних навичок самоаналізу й самоконтролю діяльності.

 

    Вся методична робота Великоберезнянського ЦПР протягом навчального року включала  різноманітні форми  та методи,  вибір яких  залежав  від педагогічної культури керівників гуртків, їх інноваційної відкритості  та активності , морально-психологічного клімату в колективі, матеріально-технічних можливостей закладу.

    Кожен педагогічний працівник   індивідуально підходив   до вивчення свого проблемного питання, яке є складовою  загальної провідної проблеми  закладу,  складав за власним вибором   план з підвищення педагогічної майстерності та самоосвітньої діяльності, в кінці навчального року прозвітував про результати роботи .

    Протягом 2020-2021  навчального року    методистом  закладу проводились  засідання методичної студії з метою ознайомлення педагогічних працівників  з нормативно-інструктивними  документами, перспективним педагогічним досвідом, новинками методичної літератури, фахових періодичних видань, було також  поновлено   змінний стенд „ Від творчого педагога до творчого вихованця ”.

    Координація методичної роботи  здійснювалася і  через засідання  педагогічної  ради  На цих  засіданнях  розглядалися   питання участі педагогів   у конкурсах професійної майстерності, обговорювалися    шляхи залучення вихованців  до гурткової роботи, аналіз підготовки та проведення атестації  педкадрів,  підсумки роботи педагогічного колективу над проблемним питанням  та інші важливі питання.            

   

    Значною мірою урізноманітнювалась співпраця методиста з  керівниками гуртків у справі підвищення їхньої професійної майстерності у такій формі  методичної  роботи, як участь у підготовці і проведенні  виставок, конкурсів, творчих звітів тощо. У 2020-2021 навчальному році  керівництво Міжнародної асоціація позашкільної освіти та Київський національний педагогічний університет імені Драгоманова надіслали Подяки керівникам гуртків Великоберезнянського ЦПР Тимчишин А.М., Панько В.М., Цуганич В.Ю. за підготовку учасників УІ Всеукраїнської онлайн виставки-конкурсу "Талановиті!Наполегливі! Успішні!" - 2021.

    У роботі з педагогічними кадрами закладу набули поширення також творчі звіти, які супроводжувалися демонстраціями власного  досвіду педагога. Відповідний методичний супровід здійснювався  у період атестації керівників гуртків. Педагогам, які атестувалися,  напередодні надавались  консультації, проводилися роз’яснювальні бесіди при виникненні нестандартних ситуацій. В  2020-2021 році пройшли атестацію такі педпрацівники : Івановчик О.В.- директор ЦПР, Панько В.М. – методист ЦПР, Кушнір І.В. та Пильник І.І. – керівники  гуртків.

    Педагогічний колектив закладу постійно  працює над вивченням  та впровадженням  досвіду роботи кращих  педагогів  - позашкільників інших закладів позашкільної освіти,  сприяє творчій активності молодого покоління, підтримує новаторські ініціативи.

    Фінансування ЦПР здійснюється з місцевого бюджету централізованою бухгалтерією  відділу освіти, культури, сім'ї, молоді, спорту та соціального захисту населення Великоберезнянської селищної ради Ужгородського району Закарпатської області. Таких коштів вистачає лише на захищенні статті.

   На постійному контролі питання охорони здоров'я та техніки безпеки. Керівники гуртків та методист проводять інструктажі з учасниками навчально-виховного процесу, здійснюється контроль за санітарно - гігієнічним  станом приміщень, контроль за наявністю довідок від лікаря гуртківцям  туристичних гуртків.  

    На виконання Законів України „ Про освіту ”, „ Про захист населення від інфекційних хвороб ”, постанов Кабінету Міністрів України   „ Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID -19”, рішення комісії по надзвичайних ситуаціях  Великоберезнянської селищної ради у 2020 - 2021 навчальному році ми працювали багато часу дистанційно. У мережі Інтернет була створена сторінка  Classroom (код класу - nfmot4g). Також проводили педради в мережі Zoom.

      Результативність роботи колективу ЦПР за 2020-2021 рік дала можливість:

  • зберегти мережу ЦПР;
  • підвищити якість навчально-виховного процесу та рівень організації роботи позашкільного навального закладу;
  • покращити програмно-методичне забезпечення;
  • забезпечити соціальний захист учасників навчально-виховного процесу.

    Проблемними питаннями, які потребують вирішення в найближчий час :

    Наші плани на майбутнє:

  • збереження мережі гуртків з метою створення додаткових можливостей для духовного, інтелектуального і фізичного розвитку вихованців;
  • осучаснення навчально-виховного процесу;
  • зміцнення матеріально-технічної бази навчального закладу;
  • розширення та відродження мережі гуртків науково-технічного та туристичного напрямків позашкільної освіти;
  • перехід від роботи в гуртках до роботи в студіях;
  • поліпшення співпраці з позашкільними закладами України, Міжнародною асоціацією позашкільної освіти, громадськими та науковими установами.

Щира подяка всьому педагогічному колективу за такий прекрасний рік.

 

 

Переглядів: 213 | Додав: cprwb20 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
МОН
Педпреса
Календар
«  Червень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024