Субота, 04.05.2024, 12:33
Вітаю Вас Гість | RSS

Великоберезнянський ЦПР

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2018 » Червень » 7 » Професійна компетентність педагогів як важлива складова розвитку сучасного закладу позашкільної освіти
15:08
Професійна компетентність педагогів як важлива складова розвитку сучасного закладу позашкільної освіти

     Відповідно до плану заходів з відзначення 100-річчя позашкільного руху у Великоберезнянському районному центрі позашкільної роботи з дітьми та юнацтвом  29 травня 2018 року за участі керівників гуртків відбулося засідання круглого на тему « Професійна компетентність педагогів як важлива складова розвитку сучасного закладу позашкільної освіти». Метою заходу було визначення аспекту професійної компетентності педагогів та її ролі  у позитивних змінах в закладі  позашкільної освіти.

   У вступному слові методист закладу Шіпош О.М. звернула увагу присутніх  на те, що Україна чітко визначила орієнтир на входження в європейський освітній простір та здійснює реформування системи освіти в контексті європейських вимог, що визначає формування у підростаючого покоління життєвих компетентностей, оволодіння якими дозволить молодій людині вирішити різні проблеми в професійному, соціальному та повсякденному житті. Отже,  проблема розвитку творчої особистості, яка могла б самостійно діяти, приймати рішення, робити свій вибір та відповідати за нього, набуває особливої актуальності в сучасних умовах.  В свою чергу це потребує професійно-компетентного педагога,  який здатний  до творчості, критичного мислення, обізнаний із сучасними методиками, уміє створювати умови для особистісного зростання вихованців, розкриття їх здібностей, талантів, уміє діагностувати, моделювати й прогнозувати свою систему педагогічної діяльності, бере активну участь у різних формах методичної роботи та проявляє зацікавленість до педагогічних інновацій.

   В теоретичній частині роботи круглого столу виступили з доповідями: Примак В.Т.- керівник гуртків науково-технічного напряму,  Панько В.М. – керівник гуртків декоративно-ужиткового мистецтва, Пекар М.Д.- керівник гуртків «Біла тура» та «Юний шахіст».

   У доповіді « Компетентність як явище педагогічне у позашкільній освіті» Примак В.Т.  визначив поняття «компетентність» як єдність теоретичної й практичної готовності педагога до здійснення педагогічної діяльності. Педагог відмітив, що психолого-педагогічні і спеціальні ( з предмета) знання є необхідною, але недостатньою умовою професійної компетентності педагога. Практичне розв’язання  педагогічних завдань забезпечують уміння і навички, передумовою яких є теоретико - практичні та методичні знання.

  Панько В.М.  у своїй   доповіді «Модель формування основних компонентів компетентностей педагога - позашкільника» відмітила, що на сьогодні до визначення поняття « компетентність» у науковій літературі немає єдиного підходу. Компетентність має складний зміст, який інтегрує професійні, соціально - педагогічні, соціально-психологічні і інші характеристики. Вона  наголосила  на тому, що керівник гуртка  має  володіти всіма складовими професійної компетентності, зокрема : предметними , інформаційними, комунікативними, соціальними  , особистісного самовдосконалення, психологічними , інтелектуальними . 

   В Закону України «Про освіту»  сказано: »Педагогічні працівники та науково - педагогічні працівники зобов’язані постійно підвищувати професійний рівень, педагогічну майстерність, загальну культуру». Тож основним напрямком удосконалення рівня професійної компетентності педагога є професійне самовдосконалення шляхом самоосвітньої діяльності.

Саме в цьому переконував присутніх Пекар М.Д. , який виступив з доповіддю «Самоосвіта - один із найбільш ефективних засобів підвищення професійної компетентності керівника гуртка».

  В практичні частині керівники гуртків обмінялися думками з приводу проблемного питання  , взяли участь  у вправі «Інтервю».

  Під кінець роботи методистом було підведено підсумки роботи круглого столу.

Шіпош О.М. -методист    

Переглядів: 298 | Додав: Viktor_T | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
МОН
Педпреса
Календар
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024