Субота, 04.05.2024, 09:24
Вітаю Вас Гість | RSS

Великоберезнянський ЦПР

Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 25
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Форма входу

Головна » 2013 » Квітень » 30 » «Воскресни, писанко!»
15:41
«Воскресни, писанко!»

27-28 квітня відбувся обласний етап фестивалю-конкурсу «Воскресни, писанко!» участь у якому взяли гуртківці ЦПР.

 

Тут кожна лінія промінчиком з Небес

Окреслює хвалу і славу Богу.

Христос Воскрес! Воістину воскрес!

До вічності вказавши нам дорогу.

За давньою церковною притчею перше пасхальне яйце свята рівноапостольна Марія Магдалина піднесла римському імператору Тиберію.

         Після воскресіння Христа Спасителя Марія Магдалина прийшла на  євангельську проповідь до Рима. У ті часи було прийнято, приходити до  імператора, підносити йому дарунки. Багаті приносили коштовності, а бідні – те, що могли. Марія не маючи нічого крім віри в Ісуса, подала імператору куряче яйце з окликом: «Христос Воскрес!»  Імператор засумнівався, сказавши, що  ніхто не може воскреснути з мертвих, і в це так само важко повірити, як в те, що біле яйце може стати червоним. Тиберій не встиг договорити ці слова, а яйце стало перетворюватися з білого в яскраво-червоне. Ця історія й послужила тому, що звичай радісного дарування крашанок на Пасху прижився і продовжується до  тепер.

         Мені бабуся постійно заповідала: « Що перш ніж узятися за «писачок», як і перед початком будь-якої роботи потрібно прочитати молитву, попросити у  Всевишнього благословення, аби написані писанки були  у добрий час, з чистими думками та гарним настроєм».

          Писанку потрібно розписувати  на свіжому, чистому яйці. Ще в давнину бабуся для писанок брала яйце гусей або качок, бо за давньою легендою, саме перелітні птахи несли на крилах весну. Розписуючи писанки, застосовували лише природні барвники. Наприклад,  жовтий колір виготовляли з кори яблуні-дички, яку відварювали і настоювали. Зелений добували з полови конопляного насіння, чорний з лушпиння соняшника, а ось брунатний учні шкіл району отримали завдяки настоюванні яйця у відварі з лушпиння цибулі та настою дубової кори, а червоний – з настою звіробою. А розім’яті ягоди чорниці та брусниці з краплею оцту нададуть яєчній шкаралупі  сірувато-синього кольору. Якщо залишити яйця  остигати в барвнику, колір може згуститися до темного сіро-фіолетового. Взагалі писанка – це первісна молитва про добрий урожай, любов та здоров’я, яка записується певними знаками на яйці. Найдавнішими знаками в нашому районі є безконечник, зірки, хрестики, квіти, спіралі, писанки-мотанки, де відображалися різні геометричні фігури, рослинний та тваринний світ, які  вважаються  символом нашої місцевості.

         Ось, наприклад,  учні Лютянської ЗОШ І-ІІІ ст.. відтворили безконечник як знак вічного життя на Землі. В орнаментальну символіку він увійшов у вигляді хвилястих ліній і відомий як «кривулька». Він є головним символом на писанці.

          Писанки-мотанки, мальованки, дряпанки, дерев’яні писанки учнів шкіл району     характеризують безкінечний взаємозв’язок людини і природи, а роботи  учнів Верховинобистрянської ЗОШ І-ІІ ст. символізує різнобарв’я Матінки-природи.

         Тепер, в наш час, популярним є виготовляти писанки з бісеру. Цим видом писанкарства захоплюються вихованці Великоберезнянського ЦПР: Щобак Оксани та Цибик Каріни , картини Шпільчак Василини.

За допомогою різнокольорового бісеру та прозорого лаку  дівчата створюють різноманітний орнамент своїх писанок, що чітко характеризує побут та діяльність нашого району.

          Писанки гуртка «Декоративний дизайн» виготовили Виднянська Майя та Тимочко Марина, особливостями даних писанок є застосування багатьох символів у даній роботі, що характеризують безперервність духовного життя людини.

А на закінчення хочеться побажати:

Нехай ваші душі будуть багаті на добро, як святковий стіл.

Чисті, як великодній рушник і веселі, як Верховинські писанки.

Хай малинові дзвони Великодня принесуть у вашу оселю радість, віру, надію і любов!

Світлини

Переглядів: 546 | Додав: Viktor_T | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук
МОН
Педпреса
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів

Copyright MyCorp © 2024